UN COMERÇ DE TEIXITS ESTABLERT EN EL SEGLE XIX

 

 

 

 

 

" No es pot anar cap endavant sense apuntalar-se en el passat i aprofitar els esforços i els avenços de les generacions que ens han precedit. Ens hem de basar en el passat per poder arribar a fer alguna cosa de valor, evitant els errors anteriors. "

Antoni Gaudí i Cornet

 

Aquesta és la petita història d’una botiga de Reus i de 5 generacions d’una mateixa família que hi han treballat i hi treballen.

Primera Generació

L'inici de l'activitat data de la segona meitat del segle XIX, als voltants de 1880, quan la Sra. Francesca Prats i Grau es dedicava a la venda de teixits anant de poble en poble per les nostres rodalies. Aviat va establir-se a Reus, al any 1881, on va tenir dos llocs de venda: l'un a uns baixos de la casa numero 9 del carrer de l'Abadia i l'altre a una parada de les Peixateries Velles on hi venia als matins.

Casada amb Jaume Fort i March van tenir quatre fills, el tercer dels quals, la noia Bonaventura, va continuar el negoci de la mare.

Francesca Prats i Grau va morir el 30 d'Agost de 1912.

 

Segona Generació

La filla Bonaventura Fort i Prats ja feia alguns anys que s'havia fet càrrec del negoci i ben aviat va canviar de punt de venda. Juntament amb el seu marit, Ignasi Iglesias i Casanovas, van establir-se al carrer del Fossar Vell nº 1 on hi van estar pocs anys, concretament del 1901 al 1906. A partir d'aquest any ja van traslladar-se al que avui es la botiga actual, malgrat que encara no tan gran com és ara.

Era, i és, la casa numero 21 del carrer Major, propietat de la mare Francesca Prats i Grau. El marit, Ignasi Iglesias, havia treballat en importants cases del ram tant a Barcelona com a Reus i va donar, junt amb la muller, una gran empenta a la botiga. Així, amb el temps, van comprar les cases del carrer de l'Abadia números 1 i 3, i també la nº 4 del carrer Marques de Tamarit (actual carreró d’accés al Centre de Lectura pel carrer de l'Abadia). Amb aquestes compres van poder engrandir la superfície de la botiga a les mides actuals. Ignasi Iglesias va donar a la botiga de teixits l'actual nom de EL BARATO.

(Escrit publicat a la revista Pequeña Gaceta del Régimen local, Núm. 88 . Barcelona, Maig - Juny de 1916)

Van tenir dos fills, dels quals la noia Francesca va seguir el negoci dels pares i avia. Ignasi Iglesias i Casanovas morí el 19 d'Octubre de 1958 i la seva esposa Bonaventura Fort i Prats el dia de Corpus de 1969, concretament el 5 de Juny.

Tercera Generació

L'empenta donada pels pares i el bon nom agafat sota la seva ferma mà va impulsar la seva filla Francesca Iglèsias i Fort a seguir el negoci sota la denominació de "Successora d'Ignasi Iglèsias", però conservant el rètol del establiment EL BARATO. En aquesta generació la botiga va ampliar l'àmbit d'activitats. Son anys en que, a més de teixits, es demana roba confeccionada.

Així, tot i conservant la venda tradicional, s’incorporen al mostrari ofert les tendències més actuals en vestits, bates, confecció de casa. Casada amb Joan Rué i Masip, industrial i comerciant d'altres rams, van tenir dos fills dels quals la noia Anna Misericòrdia ha seguit el negoci arran la jubilació de la propietària en tercera generació Francesca Iglèsias i Fort.

Quarta Generació

Avui, Anna Misericòrdia Rué i Iglèsias porta el negoci seguint l'empenta i treball de les tres generacions anteriors. Si bé els primers anys sota la seva titularitat va seguir la pauta marcada per la seva mare, a finals de la dècada dels 80 va enfocar l'oferta de la botiga cap a un mercat emergent en aquells temps: les festes populars. Carnavals, castellers, diables, teatre, ballet, gimnàstica, banderes i moltes més activitats que demanen teixits i complements especialitzats. Tot això sense deixar de banda l'oferta tradicional acreditada durant mes d'un segle.

Als primers anys de la dècada dels 90 es va rehabilitar tota la planta del establiment modernitzant-la doncs havia quedat força desfasada pel pas dels anys. La propietària actual, l'Anna Misericòrdia, per primera vegada en quatre generacions, no té filles. Casada amb Josep Maria Casas i Jansà son pares de dos nois. El més gran dels dos, Josep Maria Casas i Rué, segueix la "saga" de botiguers en una nova generació.

Cinquena Generació

Conjuntament amb el seu germà ha ajudat la seva mare des de ben jove, i és a partir de l’any 1991 , any d’inici de les reformes de la botiga, que col·labora d’una forma més directe en les decisions a prendre. Actualment comparteix amb els seus pares la direcció del comerç. Casat amb Maria Vanessa Molner i Barberà, tenen dos filles l’Anna Casas i Molner nascuda el 2002 i l'Alba Casas Molner que va neixer el 2004 ( ves a saber si seran la sexta generació ) . Plens d’il·lusió es treballa i es fan plans per intentar ampliar la superfície de venta de la nostra Empresa.

Sense deixar d’escoltar els consells de la seva avia, el Josep Maria espera afrontar el nou segle XXI seguint l’exemple dels seus pares, ampliant sempre que es pugi l’oferta de la botiga. Seran anys de forces canvis en el comerç , de fet ja ho estan sent, i s’haurà de cercar un equilibri entre el passat i el present.

El Futur

L'esdevenidor dependrà en gran part que l'esperit  de  tants avantpassats botiguers  arreli amb força en les  noves generacions  que, tot sigui dit, els hi tocarà  viure una època   ben diferent de la fundadora de la dinastia, la Francesca Prats i Grau  que anava pels pobles ,  ara fa més de 125 anys, venent els primers teixits    del   que,   amb  el temps i entrega de tots, seria EL BARATO 1881.